I Tjing Festival in Haren (Gr)

Datum: Zaterdag 23 april 2011 van 9.00 – 17.00 uur.
Plaats: Hortus Haren, Kerklaan 34, 9751 NN Haren http://www.hortusharen.nl
Locatie: “Het Verborgen Rijk van Ming (“De Chinese Tuin”).

Kosten inclusief biologisch/ecologische lunch en koffie/thee:

* studenten/minima € 75,- p.p.
* burgers, boeren en buitenlui € 95,- p.p

NB: Bij opgave en betaling voor 30 maart 2011 geldt 10% korting p.p.!!

Opgave en nadere informatie bij de organisatie:
Tao-Dolphin-Connection-Holland en Bureau “TAU”
Meerweg 25a
9752 JB Haren
050-5350772 / 06-41676948
info@taoartunlimited.nl
www.taoartunlimited.nl


Activiteiten

  • Tentoonstelling: “Images of Change”, schilderijen geinspireerd door de I Tjing.van Moira Schiffer. (http://www.moiraschiffer.nl)
  • Performance: “BodyPainting en I Tjing” met Liefi Olivier en Rene Lieberman (http://www.liefi.nl).
  • Performance: Klassieke Chinese Muziek op de 21 snarige “Guzheng” en het mondorgel “Sheng” door Tang Bei(http://www.qigongcentrum.nl).
  • Boekhandel “Au Bout du Monde” uit Amsterdam met boeken en andere media-titels op het gebied van I Tjing en Oost- Aziatische filosofie. (http://www.auboutdumonde.nl).
  • Lezingen en Playshops:

1. Gerben Hellinga, Groepsdivinatie met werpblokken en lezing: ”Omgaan met de I Tjing” en consulten. (http://www.gerbenhellinga.com)
2. Harmen Mesker, lezing: ”I Tjing Astrologie: levenslot en de harmonie der seizoenen.”(http://www.itcn.nl) Bij Heluo Lishu, ‘I Tjing Astrologie’, bepaalt het seizoen van geboorte in grote mate hoe het levenshexagram uit de verf komt. Hierdoor kan hetzelfde hexagram bij twee personen een andere uitwerking hebben. Aan de hand van het levenshexagram van Michael Jackson gaan we bekijken hoe de seizoenen de interpretatie van een hexagram beïnvloeden.
3. Harry Schippers, lezing: ”De Innerlijke I Tjing” en consulten.
4. Marcel Dierselhuis, lezing: ” I Tjing en vernieuwend leiderschap/organiseren” en consulten. (http://www.yijingbusinessacademy.nl)
5. Adam Olivier, lezing: ” I Tjing, DNA en het menselijk brein” (http://www.adamsyi.com)
6. Bert Dalmolen, lezing/playshop: ” Het Hart van het Gevaar” (hexagram 29) (http://www.bertdalmolen.com)
7. Jan Errit de Vries, Playshop: ”I Tjing en Pa Kua (8 trigrammen): De dans van Yin en Yang en de 8 transformaties” (http://Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. www.taoartunlimited.nl)
8. Mike Floris, lezing/playshop, ” I Tjing en Tzolkin/Maya: verborgen tijd en radiale tijd”

  • Panel : Thema:”Het besturen van een land”. We gebruiken hoofdstuk 60 uit “Lao Zi, Het boek van de Tao en de innerlijke kracht” (Tao Te Ching) in de nieuwe vertaling en toelichting van Kristofer Schipper en die luidt als volgt:”Een groot land regeren is net als kleine visjes bakken” (http://www.yimentang.com).

Het panel raadpleegt de I Tjing en duidt het antwoord. Daarna “vraag en antwoord” met het publiek.

Toelichting KLEINE VISJES BAKKEN

Hier zegt Rik Schipper: “Wees behoedzaam, hoe minder je de visjes omdraait hoe beter! En dan volgt op basis van dit goede advies een buitengewoon radicaal betoog tegen de traditionele religie”(2).
In de traditionele religie was het namelijk zo, dat de goden en zelfs de wijzen op een almachtige en wraakgierige manier via voorouderverering werden ingezet om de goddelijke orde te handhaven op aarde (1).

“De Tao is geen goddelijk wezen, en kan niet als almachtige en wraakgierige voorvader worden ingezet. Het taoisme betekent het einde van de macht van de religie, en ook het einde aan alle religiestrijd.” Bestuurders zouden op een overeenkomstige manier als ‘wijze mensen’ de politiek van het kleine visjes bakken moeten volgen, en niet langer de bevolking kwaad doen door van alles van de burgers te verlangen (zoals onzinnige belastingen, bureaucratische regelgeving) of hen door allerlei wetten en bepalingen de vrijheid af te nemen!(2)

(1)Tao, de levende religie van China, Kristofer Schipper, uitg. Meulenhoff Informatief, Amsterdam 1988, pagina 55-62, ISBN: 90 290 9959 3

(2) Lao Zi ‘Het boek van de Tao en de Innerlijke kracht’, een nieuwe vertaling en toelichting door Kristofer (Rik) Schipper, uitg. Augustus, Amsterdam 2010, pagina 142-143, ISBN: 978 90 457 0291 9

I Tjing Symposium 2010

Ruigoord | 10 juli 2010

Met als sprekers (onder voorbehoud):
-Han Boering (auteur van I Tjing voor de 21ste Eeuw; Handboek I Tjing; Het Spel der Veranderingen; I Tjing Essenties)
-Willem Venerius (auteur van Lijn in de I Tjing; Heer Bommel en het Para-Abnormale)
-Harry Schippers (auteur van De Innerlijke I Tjing)
-Harmen Mesker (auteur van De I Tjing in ons Leven; De I Tjing Stap voor Stap)
-Frits Benoist
-Gerben Hellinga
-Koenraad Elst
-Daisha Bol
-Marc Du Pré
-Roos Litjens

Moira Schiffer exposeert met haar schilderijenserie Image of Change welke geïnspireerd is door de I Tjing.

* De entreeprijs is € 40,–.
* Vroegboekkorting: betaalt u vóór 15 juni? Dan krijgt u € 5,– korting.
* Bring-a-friend korting: neemt u een vriend mee? Dan krijg u € 5,– extra korting op de entreeprijs.

Meer informatie:
www.i-tjingsymposium.nl

I Tjing en tijd

 |  Tijd, Video

Terrence McKenna over tijd en de I Tjing. De opnames zijn waarschijnlijk van rond 1985.

deel 1

deel 2

I Tjing en 2012

 |  Tijd, Video

www.itjing.nl

De i tjing voor 2010

Interview Happinez met Joop van Hulzen, december 2009
Joop van Hulzen is deskundige op het gebied van de I Tjing, en schrijver van ‘De beeldende I Tjing’ (uitgeverij Servire). www.joopvanhulzen.nl

www.itjing.nl

Joop van Hulzen:

‘Het recept voor 2010:
je eigen kennis welwillend delen
en openstaan voor de wijsheid van anderen.’


De klassieke I Tjing

De I Tjing, ‘Het boek der Veranderingen’ is een klassieke tekst uit het Oude China. Het is een orakel waarbij door het werpen van munten of stokjes een figuur bestaande uit zes lijnen ontstaat: een hexagram. Elk van de 64 mogelijke hexagrammen heeft een eigen betekenis.

Vermindering, achteruitgang
Joop van Hulzen: “Hexagram 41, genaamd ‛Vermindering, Achteruitgang’  speelt al een tijdje en komt in 2010 sterker naar voren. Dit hexagram gaat op maatschappelijk terrein over verarming van het volk ten gunste van de happy few. Dat betekent een vermindering voor het gehele weefsel van de maatschappij.

Maatschappelijke en persoonlijke acheruitgang
Je kunt hierbij denken aan een kleine groep mensen in het Westen die zich enorm verrijkt, en een grote groep mensen die hun huis en baan kwijtraken. Dit zijn onevenwichtige verhoudingen die om correctie vragen. Mensen worden hier langzamerhand kwaad over, en dat gaat erger worden. De tolerantie voor graaizucht en overconsumptie wordt kleiner. Vermindering is in die zin een natuurlijke beweging die onevenwichtigheid corrigeert.
Op persoonlijk niveau gaat het om het beteugelen van driften, oppervlakkig vermaak en mentaal lawaai: te veel denken en praten, waartegen de I Tjing overigens yoga aanraadt.

Remedies
De remedies voor Vermindering zijn volgens de I Tjing zelfbeheersing, zelfbeperking en dienstbaarheid aan het geheel. Wanneer je iets wat je zelf te veel hebt aanbiedt aan anderen die te weinig hebben, komt dat het hele ‛weefsel’ ten goede. Het gaat om je verantwoordelijk voelen voor het geheel, en niet alleen voor jouw deel.”

Toenadering
Naast dit algemene tijdsbeeld doen we ter plekke nog een legging met de stokjes, die de essentie van het vorige hexagram weergeeft. Daar rollen twee hexagrammen uit. Het eerste is nummer 19, ‛Toenadering’. De beelden die daar bij horen zijn vreugde en ontvankelijkheid. De onderkop luidt: ‛In een sfeer van hartelijke toenadering gedijen verzorging en onderricht vanzelf.’
“Dit is een soort beeld binnen een beeld,” zegt Joop. “Wanneer hexagram 41 serieus wordt genomen, kan hexagram 19 daarbinnen een plek krijgen. Je eigen kennis welwillend delen en openstaan voor de wijsheid van anderen, dat lijkt het recept voor 2010 volgens dit hexagram.”

Optreden
Het tweede hexagram is 10: ‛Optreden’. Het beeld hierbij is dat van een jong meisje dat op de staart van een tijger trapt – een gevaarlijke situatie. De tijger bijt echter niet, omdat het meisje onschuldig en vrolijk is. “Het gaat om een gevaarlijke wisselwerking die toch goed verloopt,” legt Joop uit. “De verdeeldheid onder mensen, de neiging om groepen tegen elkaar op te zetten, is een grote gevaarlijke kracht die nu speelt.

De juiste toon
Hexagram 10 zegt: als je die kracht met een zekere onschuld tegemoet treedt, zou het wel eens goed kunnen uitwerken. Met grootse, arrogante plannen komen is niet de goede strategie. Een rustige, weloverwogen aanpak, daar wordt hier eigenlijk voor gepleit. En je bewust zijn van je positie en van wat je zegt; woorden zijn het begin van daden. Het gaat erom de juiste toon te bewaren en eenvoudig en bescheiden te werk te gaan. Een jong, onschuldig meisje schreeuwt niet en blaast zich niet op. Ze treedt iedereen onbevangen en open tegemoet.

Verdeeldheid of toenadering?
Samenvattend vormt ‘Vermindering’ de achtergrond voor deze tijd, die zegt: er is een kloof tussen rijk en arm, waardoor een grote onevenwichtigheid is ontstaan. Deze kan op den duur verzacht worden als mensen dichter bij hun eigen integriteit komen, zich dienstbaarder opstellen en bereid zijn te delen. Er heerst het gevaar van verdeeldheid, geschreeuw, mensen tegen elkaar opzetten, maar er is zeker toenadering mogelijk, er zijn mensen onder ons met de juiste instelling, die ook iets te zeggen hebben. Voor hen is er een mogelijkheid hun wijsheid aan te bieden, en die kans moeten ze niet voorbij laten gaan.”


– Advertentie –
Cursus WordPress training workshop