9. Siau Tsj’oe / de Temmende Kracht van het Kleine


Het hexagram tekent de van het kleine, in de schaduw levende, die tegenhoudt, temt, remt. Op de vierde plaats, de plaats van de minister, bevindt zich een zwakke lijn, die alle overige, sterke lijnen in toom houdt. Vanuit het beeld beschouwd is het de wind, die hoog aan de hemel waait. Hij houdt de opstijgende adem van het , de wolken, tegen, zodat ze zich verdichten. Maar hij geeft een constellatie aan waar voor korte tijd iets sterks in toom gehouden wordt door iets zwaks. Dit kan slechts door zachtmoedigheid geschieden wil het met succes bekroond worden.

HET OORDEEL

De Temmende van het Kleine brengt .
Dichte wolken, geen regen van ons gebied.

De gelijkenis stamt uit de situatie zoals die in China was ten tijde van koning Wen. Hij stamde uit het , was echter toentertijd in het aan het hof van de grootvorst, de tiran Tsjow-sin. De tijd voor handelend optreden in het groot was nog niet gekomen. Hij kon de tiran slechts enigermate in toom houden door vriendelijk met hem te praten. Vandaar het beeld dat er wolken in overvloed opstijgen, die het land vochtigheid en zegen beloven, hoewel er voorlopig nog geen regen valt. De situatie is niet ongunstig. Er is kans op een uiteindelijk gunstig resultaat. Maar er staan nog hindernissen in de weg. Men kan nog slechts voorbereidend werk verrichten, invloed uitoefenen in het kleine, door vriendelijke overreding. De tijd van doortasten in het grote is nog niet gekomen. Maar het gelukt tenminste in beperkte mate remmend en temmend te werken. Daarbij is vastberadenheid van binnen en zachtmoedige aanpassing naar buiten noodzakelijk, om zijn wil te kunnen doorzetten.
www.itjing.nl

Sponsor

Training zelf website maken
200 euro korting

Vaste bezoekers van Itjing krijgen 200 Euro korting op de WordPress Bootcamp. Tijdens de Bootcamp maak je onder begeleiding je website de goed gevonden wordt in Google. Hoe werkt het? Like onze Itjing facebook pagina en vermeld je naam bij aanmelding van de training. Deze aanbieding is geldig tot 24 maart 2023.
Info WordPress training | 100+ Reviews

HET BEELD

De wind jaagt langs de hemel:
Het beeld van de Temmende van het Kleine.
Zo verfijnt de edele de uiterlijke vorm van zijn wezen.

De wind drijft de wolken aan de hemel weliswaar voort, maar daar hij slechts lucht is, zonder vast lichaam, heeft hij geen grote, duurzame uitwerking. Ook de mens kan in tijden waarin een grote activiteit naar buiten niet mogelijk is niets anders doen dan in het klein zijn wezen verfijnen in zijn uitingen.

Scroll naar boven