I Tjing Festival in Haren (Gr)

Datum: Zaterdag 23 april 2011 van 9.00 – 17.00 uur.
Plaats: Hortus Haren, Kerklaan 34, 9751 NN Haren http://www.hortusharen.nl
Locatie: “Het Verborgen Rijk van Ming (“De Chinese Tuin”).

Kosten inclusief biologisch/ecologische lunch en koffie/thee:

* studenten/minima € 75,- p.p.
* burgers, boeren en buitenlui € 95,- p.p

NB: Bij opgave en betaling voor 30 maart 2011 geldt 10% korting p.p.!!

Opgave en nadere informatie bij de organisatie:
Tao-Dolphin-Connection-Holland en Bureau “TAU”
Meerweg 25a
9752 JB Haren
050-5350772 / 06-41676948
info@taoartunlimited.nl
www.taoartunlimited.nl


Activiteiten

  • Tentoonstelling: “Images of Change”, schilderijen geinspireerd door de I Tjing.van Moira Schiffer. (http://www.moiraschiffer.nl)
  • Performance: “BodyPainting en I Tjing” met Liefi Olivier en Rene Lieberman (http://www.liefi.nl).
  • Performance: Klassieke Chinese Muziek op de 21 snarige “Guzheng” en het mondorgel “Sheng” door Tang Bei(http://www.qigongcentrum.nl).
  • Boekhandel “Au Bout du Monde” uit Amsterdam met boeken en andere media-titels op het gebied van I Tjing en Oost- Aziatische filosofie. (http://www.auboutdumonde.nl).
  • Lezingen en Playshops:

1. Gerben Hellinga, Groepsdivinatie met werpblokken en lezing: ”Omgaan met de I Tjing” en consulten. (http://www.gerbenhellinga.com)
2. Harmen Mesker, lezing: ”I Tjing Astrologie: levenslot en de harmonie der seizoenen.”(http://www.itcn.nl) Bij Heluo Lishu, ‘I Tjing Astrologie’, bepaalt het seizoen van geboorte in grote mate hoe het levenshexagram uit de verf komt. Hierdoor kan hetzelfde hexagram bij twee personen een andere uitwerking hebben. Aan de hand van het levenshexagram van Michael Jackson gaan we bekijken hoe de seizoenen de interpretatie van een hexagram beïnvloeden.
3. Harry Schippers, lezing: ”De Innerlijke I Tjing” en consulten.
4. Marcel Dierselhuis, lezing: ” I Tjing en vernieuwend leiderschap/organiseren” en consulten. (http://www.yijingbusinessacademy.nl)
5. Adam Olivier, lezing: ” I Tjing, DNA en het menselijk brein” (http://www.adamsyi.com)
6. Bert Dalmolen, lezing/playshop: ” Het Hart van het Gevaar” (hexagram 29) (http://www.bertdalmolen.com)
7. Jan Errit de Vries, Playshop: ”I Tjing en Pa Kua (8 trigrammen): De dans van Yin en Yang en de 8 transformaties” (http://Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. www.taoartunlimited.nl)
8. Mike Floris, lezing/playshop, ” I Tjing en Tzolkin/Maya: verborgen tijd en radiale tijd”

  • Panel : Thema:”Het besturen van een land”. We gebruiken hoofdstuk 60 uit “Lao Zi, Het boek van de Tao en de innerlijke kracht” (Tao Te Ching) in de nieuwe vertaling en toelichting van Kristofer Schipper en die luidt als volgt:”Een groot land regeren is net als kleine visjes bakken” (http://www.yimentang.com).

Het panel raadpleegt de I Tjing en duidt het antwoord. Daarna “vraag en antwoord” met het publiek.

Toelichting KLEINE VISJES BAKKEN

Hier zegt Rik Schipper: “Wees behoedzaam, hoe minder je de visjes omdraait hoe beter! En dan volgt op basis van dit goede advies een buitengewoon radicaal betoog tegen de traditionele religie”(2).
In de traditionele religie was het namelijk zo, dat de goden en zelfs de wijzen op een almachtige en wraakgierige manier via voorouderverering werden ingezet om de goddelijke orde te handhaven op aarde (1).

“De Tao is geen goddelijk wezen, en kan niet als almachtige en wraakgierige voorvader worden ingezet. Het taoisme betekent het einde van de macht van de religie, en ook het einde aan alle religiestrijd.” Bestuurders zouden op een overeenkomstige manier als ‘wijze mensen’ de politiek van het kleine visjes bakken moeten volgen, en niet langer de bevolking kwaad doen door van alles van de burgers te verlangen (zoals onzinnige belastingen, bureaucratische regelgeving) of hen door allerlei wetten en bepalingen de vrijheid af te nemen!(2)

(1)Tao, de levende religie van China, Kristofer Schipper, uitg. Meulenhoff Informatief, Amsterdam 1988, pagina 55-62, ISBN: 90 290 9959 3

(2) Lao Zi ‘Het boek van de Tao en de Innerlijke kracht’, een nieuwe vertaling en toelichting door Kristofer (Rik) Schipper, uitg. Augustus, Amsterdam 2010, pagina 142-143, ISBN: 978 90 457 0291 9

Scroll naar boven